Shortbread komt uit Groot Brittannië. Nu willen de Schotten graag geloven dat shortbread zijn oorsprong in Schotland vind, maar onderzoek heeft uitgewezen dat de manier van tot stand koming van shortbread niet alleen in Schotland zijn oorsprong vind, maar op alle Britse heeft eilanden plaatsgevonden.
De geschiedenis van shortbread gaat terug naar de 12de eeuw en begon oorspronkelijk als “biscuit bread”. Biscuit dat werd gemaakt van restjes brooddeeg dat soms gezoet werd en vervolgens in de oven gedroogd tot een droge biscuit. Na een tijdje werd boter geïntroduceerd. Alleen was boter toen der tijd een echt luxe product, zodoende werd shortbread enkel gekocht met Kerst en Oud en Nieuw.
Hoewel shortbread in de 12de eeuw ontstaan is, werd de verfijning toegekend aan de, in de 16 eeuw levende, Mary – Queen of Scots. Volgens verhalen zou de naam van de bekendste en meest traditionele vorm van shortbread, de Petticoat tails, zijn bedacht door Queen Mary.
Shortbread kent 3 vormen. De kleine ronde, de langwerpige vingers en de bekendste de grote ronde oftewel de Petticoat tails. Deze wordt traditioneel in een ronde vorm gebakken en vervolgens in driehoeken gesneden. De term Petticoat tails komt niet van, zoals velen misschien wel denken, het Franse gebakje, petites gatelles, maar van de term “petticoat tallies” de naam van het triangel patroon welk werd gebruik om de hoepelrokken van die tijd te maken. Zoals Elizabeth 1 gedragen zou hebben.
Nog een leuk weetje is dat de grote hoeveelheid boter ervoor zorgt dat shortbread “short” wordt. De term “short” in gebak betekend kruimelig. Dit is ook de reden dat in het engels vet toegevoegd in gebak “shortening” word genoemd.
Vandaag de dag wordt shortbread standaard van bloem, boter en suiker gemaakt.
Een recept voor shortbread vind je hier.
Geef een reactie