Digestive koekjes, je hebt ze vast weleens voorbij zien komen. Die lekkere brosse volkorenkoekjes. Heerlijk voor bij de thee, maar ook vaak gebruikt in de bakwereld. Denk hierbij aan verkruimeld met gesmolten boter. En vervolgens in een vorm gedrukt als bodem voor bijvoorbeeld een cheesecake.
De oorsprong
De oorsprong van het digestive koekje ligt in Schotland en gaat terug naar 1839. Het waren toen dat 2 doctoren het digestive koekje maakte om de spijsvertering te bevorderen. De term “digestive” is afgeleid van het feit dat de koekjes een maagzuur remmende werking hebben. Dit komt door het gebruik van natriumbicarbonaat, ook wel baking soda of zuiveringszout genoemd.
Dus eigenlijk komt het erop neer dat net als Coca Cola het Digestive koekje als medicatie ontwikkeld is.
Het duurde nog even voordat de digestive koekjes op de markt kwamen. In 1892 werd het koekje voor het eerst verkocht en werd daarmee het best verkopende koekje van heel Groot Brittannië. Het koekje staat op de 4de plek als populair koekje om in de thee te dopen. Op de eerste plek staat eigenlijk hetzelfde digestive koekjes. Is het niet dat dit koekje dan omhuld is met een heerlijk laagje chocolade.
Het origineel
Het originele digestive koekje bestaat uit grof bruin tarwemeel, suiker, moutextract, plantaardige olie, volkoren, rijsmiddelen en zout. In sommige recepten zie je een combinatie terug van bloem met havermout. Dit is om de kenmerkende structuur aan het koekje te geven. Op die manier word het recept toegankelijker voor de thuisbakker.
Van deze koekjes worden alleen al in Groot Brittannië jaarlijks 80 miljoen pakken verkocht. Dat zijn aardig wat digestive koekjes.
Bekendheid
Het digestive koekje is inmiddels overal ter wereld zowat bekend. Dit komt vooral door de verkoop van de koekjes via supermarktketens als Aldi en Lidl.
Wil je zelf digestive koekjes maken? Vind hier het recept voor digestive koekjes.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie