De Zeeuwse bolus is een zoet broodje afkomstig uit de provincie Zeeland, maar wie denkt dat de bolus ook echt in Zeeland is ontstaan heeft het mis. De oorsprong van de bolus ligt in Portugal/Spanje.
Zeeuwse bolussen worden vervaardigd met een luxe wit brooddeeg welke vervolgens door een bruine suiker mengsel worden gerold. Het bruine suiker mengsel word vaak verrijkt met kaneel. Bijna iedere bolussen bakker heeft wel zijn eigen suikermengsel.
De oorsprong
In Zeeland werd de bolus voor het eerst gebakken in het begin van de 17de eeuw. Dit was het moment dat Sefardische Joden Portugal/Spanje ontvluchtte. Ze waren op de vlucht gegaan omdat ze anders vervolgd zouden worden door het nieuwe katholieke gezag. Ze trokken naar het noordwesten van Europa en streken in onder andere Middelburg neer. Daar brachten zij hun eetgewoonte over en legde zij het fundament voor de Zeeuwse bolussen. In de loop der jaren werden de bolussen over heel Zeeland verspreid en werd het een echte Zeeuwse specialiteit.
Een bolus bestaat over de hele wereld in vele varianten. De bolus word gemaakt van een gistdeeg. Dit gistdeeg werd toen der tijd verrijkt met daarin rozijnen of sukade voordat deze werd afgebakken. Dit word gezien als de basis van de Zeeuwse bolus zoals wij hem kennen. Echter worden de Zeeuwse bolussen niet verrijkt met rozijnen of dergelijke. Hierbij worden de bolussen door een bruine suikermengsel gerold.
De naam bolus
De naam bolus is ontleend aan de taal van de Europese Joden, het Jiddisch. De Van Dale vermeld dat Bolus het meervoud is van bole, welke afgeleid is van het Spaanse woord bollo. Bollo betekend fijn broodje.
De Zeeuwse bolus heeft in verschillende streken van Zeeland een andere (dialect) benaming meegekregen. Zo werd er zelfs een keer een dialectverkiezing gehouden voor de mooiste benaming voor de Zeeuwse bolussen. Hier werd gekozen voor klevende liefde. Andere benamingen voor de Zeeuwse bolussen zijn: draaikoek, drol(‘n), jikkemiene, draoier, stropiedraoier en koekedraoimme.
Een ware boluskampioenschap
Omdat Zeeuwse bolussen echt een specialiteit is onder de Zeeuwse bakkers werd er in 1988 een ware bolussen wedstrijd in het leven geroepen: De Zeeuwse kampioenschappen Bolusbakken. Inmiddels is week 12 in maart de week van de bolus geworden en vinden ieder jaar in deze week op de dinsdag de Zeeuwse kampioenschappen plaats.
Al met al ben je een keer bij een echte Zeeuwse bakken bestel dan een klevende liefde en ik weet zeker, dat je er van zal genieten. Mits je van Zeeuwse bolussen houd natuurlijk.
Zelf een keertje Zeeuwse bolussen bakken klik dan snel verder naar dit Zeeuwse bolussen recept.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie