Een cupcake is een klein cakeje voor 1 persoon. Het kleine cakeje word gebakken in een papieren of aluminium cup. Vandaar de naam cupcake.
Of komt de naam toch ergens anders vandaan?
De eerste beschrijving van een cupcake is gevonden in 1796 in het boek American Cookery geschreven door Amelia Simmons. Hier werd gesproken over: “a light cake to bake in small cups” of wel een lichte cake gebakken in kleine kopjes.
In dit recept met de eerste vermelding over de cupcake werd de ‘cup’ als maateenheid gebruikt. In het betreffende kookboek was dit het enige recept waar de ‘cup’ werd gebruikt. Zodoende is waarschijnlijk niet het feit dat het cakeje in een cup gebakken word, maar de gebruikte beschrijving van de maateenheid welke de inmiddels beroemde cake de naam cupcake gaf. In beide gevallen is het iig een erg toepasselijke naam.
De oorsprong van de cupcake ligt in Engeland of Amerika?
Een discussie die nog weleens gevoerd word, waar ligt de oorsprong van de cupcake. Eerder vermelde we al dat de eerste beschrijving van een cupcake werd gedaan door Amelia Simmons. Dit was een Amerikaanse. De eerste Engelse vermelding van het cakeje in een cupje was pas in 1807. 9 jaar later als de Amerikaanse vermelding.
De eerste beschrijving van een cupcake vind zijn oorsprong dus in Amerika. Maar wanneer werd er over het woord cupcake gesproken. De eerste keer dat er daadwerkelijk over een cupcake geschreven werd, is in het boek Seventy-five Receipts for Pastry, Cakes and Sweatmeats geschreven door Eliza Leslie in 1828. Eliza Leslie is ook een Amerikaanse. De eerste Engelse vermelding is teruggevonden in 1835. We kunnen dus wel zeggen dat de oorsprong van de cupcake in Amerika ligt.
Het cupcake papiertje
Het hoort er gewoonweg bij, het papiertje waar de cupcake in gebakken is. Hoe is dit ontstaan. De eerste beschrijving van bakken in papier is teruggevonden in 1789 in The complete confectioner geschreven door Frederick Nutt, wederom een Amerikaan. Hij schreef hierover in een recept voor Napelse biscuit. Het was later de Italiaan William Jarrin die in zijn Engelse boek The Italian confectioner in beeld voor het eerst het ware cupcakepapiertje uitbeelden en beschreef hoe je deze maken kon. Dit deed hij in het recept biscuits in cases.
Frederick Nutt werd geboren in Italie, genoot zijn opleiding in Parijs en werkte het grootste gedeelte van zijn leven in Londen. Het was hij die voor het eerst eigenlijk over het cakeje in een papiertje schreef, zoals wij nu eigenlijk allemaal de cupcake kennen. Dus heb je het over de ware vorm van de cupcake ligt deze oorsprong dan nog altijd in Amerika? Waarschijnlijk wel, maar dan wel met een Italiaans-Frans-Engelse twist.
De moderne cupcake
De cupcakes zoals we ze nu kennen is meer dan alleen het cakeje. Een cupcake heeft een topping en je kan er naar harte lust mee variëren. Dit ontstond in het begin van de 20ste eeuw in Engeland en kwam voort uit een facinatie voor de Franse petit fours. Het papieren jasje is nog altijd een kenmerk van de cupcake. Ook met deze informatie kunnen we dus wel zeggen dat de cupcake Amerikaans is met een Italiaans-Frans-Engele twist.
Zelf met cupcakes aan de gang? Hier vind je een heerlijk basis recept voor cupcakes.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie