De geschiedenis van de brownie kent opzich nog geen lang geschiedenis en is toch ook wel lastig uit te zoeken. Er gaan namelijk verschillende verhalen rond, welke zelfs verschillende jaartallen bevatten. Wat ik er uit op heb kunnen maken heb ik hier onder beschreven, maar corrigeer mij als ik het verkeerd heb.
Wat is een brownie?
Een brownie is een klassiek Amerikaans dessert welke in vele soorten, maten en variaties voorkomen. Smeuig, plakkerig of wat meer cakey. En natuurlijk met de smaak van chocolade. Brownies zijn oorspronkelijk als een dessert op de markt gebracht, maar een brownie is tegenwoordig ook meer een gebakje geworden. Lekker voor bij de koffie.
Een van de verhalen
Een van de verhalen over de oorsprong van de brownie gaat over een chef in 1893. Deze chef, waar de naam helaas van verloren is gegaan in de loop van de jaren woonde in Chicago en werkte in The Palmer House Hotel. Hij werd gevraagd een dessert te creëren welke weggestopt kon worden in een lunch box tijdens een expositie. Het resultaat is tot op de dag van vandaag nog verkrijgbaar in het hotel: “The Palmer House brownie”. De brownies bevatten chocolade, boter, suiker, cakemeel en eieren en werden bedenkt met walnoten en abrikozen glazuur.
De eerste vermelding
De naam brownie kwam voor het eerst voor in 1896 in het boek The Boston Cooking School Cook book. Echter ging het hier niet om een chocolade cakeje, maar een totaal ander bakrecept. In een latere uitgave van dit boek stond wederom een brownie. Dit keer wel een chocoladecakeje en meer lijkend de voorloper van de brownie zoals we hem nu kennen. Dit was een uitgave van rond 1906.
Het daarop volgende brownie recept was in 1907 de Bangor brownies. Deze brownies hadden een rijkere chocolade smaak en komen nog beter in de buurt van de brownies van nu. Dit recept verscheen in het boek: Cook Book Illustrated van Lowney geschreven door Maria Willet Howard.
Wat we uit deze vermeldingen denk ik wel mogen opmaken is dat de oorsprong van de brownie rond 1900 ligt.
De naam brownie
Hoe de brownie aan zijn naam komt is niet bekend. Brownies zijn niet alleen chocoladecakejes. Brownies zijn ook nachtelijke, behulpzame maar ondeugende denkbeeldige kleine figuurtjes (sprites) welke in een kinderboek stonden. Dit kinderboek werd geschreven door Palmer Cox in 1887. Dit is van voor het ontstaan van het beroemde chocoladecakeje en heeft misschien wel meegeholpen aan de naamgeving van dit bekende gebakje.
Naast deze denkbeeldige figuurtjes word de naam brownies ook nog gebruikt om te verwijzen naar een taart, een merk van Eastman Kodak camera en een meisjesscout.
Chocolade
Brownies en chocolade zijn onlosmakend met elkaar verbonden. Een tip om een goede brownie te maken is dan ook om cacao te gebruiken van een goede kwaliteit en chocolade met een hoog cacao gehalte (vanaf 70%).
Variaties
In de loop der tijd zijn er veel variaties van brownies ontstaan. Een bekende variatie is de blondie. Hier word geen bruine maar witte chocolade voor gebruikt. Vandaag de naam blondie. Als je op deze manier zou redeneren, zal het nog niet eens zo gek zijn, als de naam brownie gewoonweg een verbastering is van de klein bruin, in het Engels brown.
Een variatie welke terug te vinden is op Bakkenderwijs is dit Nutella brownie recept. Een brownie met een basis van Nutella hazelnootpasta.
Een geschiedenis welke in de loop van de tijd hopelijk nog een stuk duidelijker gaat worden. Hoe dan ook is de brownie niet meer weg te denken uit de bakwereld. Van mij houden jullie nog een recept voor de klassieke brownie en ook voor een blondie te goed.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
mwamwa zegt
DANKJEWEL NU KAN IK EINDELIJK MIJN SPREEKBEURT AFMAKEN!!
😀
Bakkenderwijs zegt
Graag gedaan. Succes met de spreekbeurt. Gaat vast en zeker een top spreekbeurt worden.
Nagitonio32 zegt
OOOOOOOHH DAAAAAAAAAAAANKJEEEEEEEEEWEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL
wikipedia had eigenlijk niet zoveeel dusss
D A N K J E W E L
Bakkenderwijs zegt
Heel graag gedaan. Leuk om te horen.
. zegt
Beste,
Dankjewel.
Nu kan ik mijn presentatie over brownies en recepten afmaken.
Bakkenderwijs zegt
Wat ontzettend leuk om te horen. Veel succes en plezier met je presentatie.