Germknödel met vanillesaus recept - stoomoven
Door: 
 
Ingrediënten
  • voor de knödel
  • 375 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 50 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 180 ml melk
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 1 ei
  • 8 gram vanille suiker
  • 50 gram jam (naar keuze)
  • voor de saus
  • ½ vanillestokje
  • 150 ml slagroom
  • 150 ml volle melk
  • 3 eidooiers
  • 50 gram suiker
  • Eventueel maandzaad gemengd met (poeder)suiker om te bestrooien
Bereidingswijze
  1. voor de knödel
  2. Doe de bloem met de suiker, vanillesuiker, gist en citroenschil in een kom.
  3. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de melk met de zachter boter in.
  4. Kneed dit tot een deeg.
  5. Maak een bal van het deeg en leg deze in een schone schaal welke bestrooid is met een beetje bloem.
  6. Dek af met vershoudfolie en stoom 10 minuten in de oven op de stand deeg laten rijzen.
  7. Rol het deeg uit tot een worst en snij in 6 gelijke stukken
  8. Maak van ieder stuk een bal.
  9. Druk de bal wat in in het midden en doe hier een beetje jam in.
  10. Vouw/Druk de bal goed dicht en leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  11. Zet het in de stoomoven en zet de oven op 30 minuten stand deeg laten rijzen.
  12. Stoom na het rijzen de germknödels 30 minuten op 100°C vol stomen.
  13. voor de vanillesaus
  14. Halveer het vanillestokje en schaap het merg eruit.
  15. Doe de melk, slagroom, het merk en het leeggeschaapte stokje in een pannetje.
  16. Voeg 1 eetlepel van de suiker toe en breng aan de kook.
  17. Breng aan de kook.
  18. Klop de eidooiers met de resterende suiker los.
  19. Klop een beetje van de hete melk erbij en giet het vervolgens al kloppende terug in de pan.
  20. Verwarm dit tot een custarddikte. (Vergeet niet te roeren zodat het niet aanbrand)
  21. Schep de vanillesaus op een bord en leg hier een germknödel op.
Recipe by Bakkenderwijs at https://www.bakkenderwijs.nl/wereldbakkertje/oostenrijks/germknodel-met-vanillesaus-recept-stoomoven/