Spaanse amandeltaart recept
Door: 
 
Ingrediënten
  • Voor de zandtaartbodem
  • 220 gram bloem
  • 120 gram roomboter
  • 40 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker (= 2 zakjes)
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel vanille extract
  • snuf zout
  • Voor de vulling
  • 200 gram blanke amandelen
  • 4 eieren
  • 80 gram suiker
  • 60 ml cream sherry
  • geraspte schil van 1 citroen
  • poedersuiker om de taart mee te bestuiven
Bereidingswijze
  1. Zeef de bloem
  2. Kneed de boter met de suiker, vanillesuiker en het zout door elkaar.
  3. Kneed de eidooier en het vanille extract erdoor.
  4. Kneed de bloem erdoor en kneed tot je een deegbal kan vormen.
  5. Verpak de deegbal iets plat gemaakt in vershoudfolie en leg minimaal 1 uur koud weg.
  6. Verwarm de oven voor op 190°C.
  7. Maal de amandelen fijn met een keukenmachine.
  8. Splits de eieren en klop de eidooiers met de suiker schuimig tot een lichtgele crème.
  9. Spatel de gemalen amandelen, de sherry en de geraspte citroenschil door de crème.
  10. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
  11. Spatel het eiwitschuim door het amandelbeslag.
  12. Bekleed een 26 cm springvorm met bakpapier en vet de randen goed in.
  13. Rol het zandtaartbodem deeg uit op een met bloem bestoven werkplek tot ca. 30 cm.
  14. Bekleed de vorm van de springvorm en maak een opstaande rand van ca. 3 cm.
  15. Schep het amandelbeslag in de vorm en strijk je bovenkant glad.
  16. Bak 40 a 45 minuten in de oven.
  17. Dek na 15 minuten baktijd de Spaanse amandeltaart af met aluminium folie.
  18. Neem de taart uit de oven en laat volledig afkoelen.
  19. Bestrooi de Spaanse amandeltaart met poedersuiker.
Recipe by Bakkenderwijs at https://www.bakkenderwijs.nl/recepten/taart/spaanse-amandeltaart-recept/